safari-kenia-standaard_mara_sopa_lodge_4

Kenia Gezondheid

Is Kenia een veilig land als het om gezondheid gaan?

Een andere omgeving brengt altijd een gezondheidsrisico met zich mee. In landen als Kenia heb je voor vertrek vaccins nodig en uiteraard bescherming tegen malariaparasieten. In Kenia wonen relatief veel mensen met een hiv-besmetting. Je moet dus extra alert zijn op besmetting, maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen in acht neemt, is de kans dat je ziek wordt gelukkig niet groot. De kans om maag en darmproblemen te krijgen is wel groot. Het water is anders, en ook krijg je sneller bacteriën binnen via voedsel.

Voorzorgsmaatregelen voor vertrek

Voordat je op reis gaat naar Kenia is het verstandig om te zorgen dat je gezondheid in orde is. Als je gezond bent hoef je geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen, op een advies over bestrijding van malaria na. Laat ook je gebit voor vertrek even nakijken door de tandarts. In Kenia is het niet gemakkelijk om een goede tandarts te vinden en kiespijn in een land waar je geen tandarts kunt vinden, is geen pretje. Neem voor de zekerheid vitamines mee. Denk ook aan pijnstillers zoals bijvoorbeeld paracetamol. Tabletten tegen diarree zijn handig om bij je te hebben. Neem ook een pakje pleisters mee en een tube verzorgende wondzalf en een flesje jodium. Een pincet is ook handig om bij de hand te hebben. Als je medicijnen gebruikt, bestel deze dan bijtijds en neem voldoende mee voor je vakantie. Voor Kenia heb je vaccinaties nodig tegen verschillende infectieziektes. Tegen een groot deel van de infecties kun je worden ingeënt. Het is belangrijk je aan het vaccinatieadvies te houden. Niet voor alle besmettingen zijn vaccinaties te verkrijgen. Het Zikavirus wordt bijvoorbeeld ook overgebracht door muggen maar je kunt een besmetting niet voorkomen. Het Zikavirus is vooral gevaarlijk gebleken voor ongeboren kinderen. Het virus veroorzaakt vrijwel zeker microcefalie bij ongeboren baby’s. In Kenia komt ook veel malaria voor. Daarom worden malariatabletten geadviseerd. Laat je bijtijds informeren over welke malariapillen je moet innemen en gebruik ze volgens voorschrift. Tegen de malariaparasiet kun je niet ingeënt worden.

Zorgverzekering

Zorg dat je zorgverzekering in orde is als je op reis gaat naar Kenia. Wat er zoal gedekt is, is afhankelijk van de voorwaarden. Dit kun je lezen op de website van je zorgverzekeraar of je kunt er over bellen. Ook de website http://www.iamat.org/ kun je veel informatie vinden over voorzorgsmaatregelen en gezondheidsrisico’s.

Welke inentingen heb je nodig voor Kenia?

Inentingen zijn niet verplicht voor mensen die vanuit (o.a.) Europa naar Kenia vliegen. Aangeraden worden DTP-vaccinatie en tegen hepatitis A. Het is afhankelijk waar je naartoe reist. Als je in gebieden terecht denkt te komen waar de hygiënische situatie slecht is, dan worden vaccinaties tegen tyfus en hepatitis B geadviseerd. Dit moet je ruim van tevoren met je huisarts overleggen, aangezien vaccinaties pas na enige tijd werkzaam zijn. Het vaccin heeft tijd nodig om goede weerstand op te bouwen in je lichaam.

Bescherming tegen malariarisico

Tegen malaria kun je niet ingeënt worden. In Kenia is het belangrijk je goed te beschermen met malariapillen en bescherm de huid zo goed mogelijk tegen muggen. Malariamuggen dragen de parasiet immers bij zich, dus hoe minder vaak je gestoken wordt, hoe kleiner de kans op besmetting. Malariamuggen prikken vooral in de avond maar kunnen ook op andere tijden de parasiet overbrengen. Gebruik een goed muskietennet en speciale middelen om muggen op afstand te houden. Als je in Kenia koorts krijgt moet je meteen contact opnemen met een dokter, ook als je malariapillen slikt, kun je namelijk soms toch nog besmet raken.

Moet je malariatabletten innemen?

Hoe goed je je ook beschermt tegen muggen, de kans dat je besmet raakt, is groot. Daarom wordt aangeraden altijd je malariatabletten in te nemen en hier niet te gemakkelijk over te denken. Lariam is goedkoper dan Malarone, maar heeft veel meer bijwerkingen. Malarone is wat duurder maar staat erom bekend minder bijwerkingen te hebben. Met Malarone moet je 2 dagen voor vertrek starten, met Lariam veel eerder. Ook al slik je medicijnen tegen deze parasiet, je kunt het alsnog ziek worden. De kans is wel veel kleiner.

Verschijnselen malariabesmetting

Hoofdpijn, koorts en rillen zijn de signalen dat je besmet kunt zijn. De verschijnselen lijken op griep maar zijn ernstiger. Je kunt zeer ernstige rillingen ervaren en erg gaan zweten. Als je in een land waar de ziekte voorkomt deze verschijnselen krijgt, is het belangrijk niet af te wachten maar een arts te raadplegen. Je kunt ook terecht in een ziekenhuis, of desnoods bij een apotheker.

Hoe voorkom je besmetting met malariaparasieten?

Je kunt je het beste tegen muggen beschermen door je huid ‘s avonds zo goed mogelijk te bedekken, je kamer muggenvrij te houden en een muskietennet te gebruiken. Draag lichte kleding die ook armen, benen en voeten bedekken. Verder zijn er hulpmiddelen om muggen op afstand te houden. Laat je hierover goed informeren. Citronella is niet sterk genoeg en trekt zelfs olifanten aan. Die vinden dit een lekker geurtje en kunnen dus een tent of auto platwalsen. DEET is beter. Neem in elk geval malariapillen op tijd en volgens voorschrift in. Ook in Kenia zijn verschillende middelen tegen muskieten te verkrijgen. Zoals wierooksoorten die muskieten verjagen of een klamboe.

Gele koorts

Gele koorts komt voor in bepaalde gebieden in Kenia. Je kunt gevaccineerd worden tegen Gele Koorts. Het is belangrijk met een arts te overleggen of een vaccinatie nodig is. Als je gebieden bezoekt waar gele Koorts voorkomt, heb je een vaccinatiebewijs nodig om te kunnen reizen. Het vaccinatiebewijs moet dan minstens 10 dagen oud zijn. Ook je DTP (Difterie, Tetanus en Polio) vaccinatie moet nog geldig zijn. Een DTP-vaccinatie blijft tot ongeveer tien jaar na inenting geldig.

Wat is zwartwaterkoorts?

Zwartwaterkoorts is een complicatie van een malariabesmetting. Hierbij raken de bloedvaten in de hersenen verstopt. Een van de verschijnselen kan zeer donkere urine zijn, vandaar de aparte naam zwartwaterkoorts. Ook hoge koorts is een van de verschijnselen. Er is extra kans op het ontwikkelen van zwartwaterkoorts als kinine wordt gebruikt om malariakoorts te bestrijden.

Diarree, buikloop, ziek in Kenia?

Als je diarree hebt verlies je vocht via de darmen. Zo kun je gemakkelijk uitdrogen en tekorten krijgen. Voor kleine kinderen of ouderen bestaan zakjes (O.R.S) met de belangrijkste mineralen en voedingsmiddelen om uitdroging en verzwakking te voorkomen. Mocht dit niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn kun je zelf water geschikt maken. Je neemt hiervoor op 1 liter flessenwater, een half theelepeltje zout en 8 theelepels suiker. Kook het water met zout en suiker gedurende 30 minuten door en laat het afkoelen tot drinkbare temperatuur. Drink dagelijkse voldoende van het water om uitdroging te voorkomen. Als het om kinderen gaat die niet willen drinken, neem dan sowieso (weer) contact op met een arts. Bij diarree en koorts moet je altijd alert zijn op uitdroging, met name in warme landen kan het snel gaan, en met ernstige gevolgen. Diarree moet na 24 uur minder worden, bij twijfel of toenemende verzwakking en/of koorts (al eerder) een arts raadplegen. Als je honger hebt en diarree hebt, kies dan voor wat gekookte witte rijst of ugail en gekookte groenten.

Pillen tegen diarree

Er zijn verschillende pillen op de markt die tegen diarree helpen. Pillen zijn niet altijd de beste keus. Bij diarree is het namelijk het beste als je bacteriën via de natuurlijke weg de darmen verlaten. Als je in staat bent om voldoende te drinken (en dit binnenhoudt) en je kunt je permitteren om een dagje rustig aan te doen in de buurt van een schone wc, is de kans groot dat de diarree na een dag weer over is. Grijp dus niet direct naar middelen die diarree stoppen. Ben je echter erg ziek, en verzwak je snel, raadpleeg dan een arts. Neem bij kleine kinderen geen risico en neem direct contact op met een arts.

Wel of geen antibiotica?

Antibiotica heeft een dodelijk effect op bacteriën, maar ook goede bacteriën worden aangevallen. Daarom is het niet altijd verstandig om antibiotica te gebruiken. Overleg met een arts. Als er een kuur wordt voorgeschreven, moet deze helemaal opgemaakt worden. Als je een antibioticakuur te vroeg stopt, train je namelijk bacteriën resistent tegen antibiotica te worden. Ze wapenen zich dan tegen antibiotica zodat de bacteriën steeds beter tegen antibiotica bestand zullen zijn.

Is het drinkwater in Kenia veilig?

Water in Kenia is niet veilig om te drinken. Water moet met zuiveringstabletten veilig gemaakt worden, of door middel van koken en afkoelen. Regen en bronwater is ook niet schoon. In plaatsen waar riolering ontbreekt, zit water zelfs vol gevaarlijke bacteriën. Waterzuiveringstabletten doden het merendeel van de bacteriën en ook zes druppels jodium per liter water, doden de belangrijkste bacteriën. Jodium moet zeker dertig minuten de tijd krijgen om water te zuiveren. Druppel 6 druppels jodium in 1 liter water, roer door met een schone lepel en laat het water 30 minuten afgedekt staan. Neem geen risico bij ouderen, zwakken of kleine kinderen. Kies dan voor verpakt flessenwater. Vergeet ook niet om fruit of groente te wassen met water uit flessen. Ook salades die gewassen zijn met kraanwater, bevatten bacteriën. Daarom is de kans dat je toch eens ziek wordt in Kenia best groot.

Bilharzia of schistosomiasis

Bilharzia wordt ook door parasieten die in water leven verspreidt. Kleine larfjes weten via de huid van mensen in de bloedbaan terecht te komen en leggen daar eitjes. Je kunt ze krijgen door te zwemmen in water waarin zoetwaterslakken voorkomen. Bilharzia geeft een scala van nare verschijnselen. Er is geen vaccin tegen. Als je gezwommen hebt in (mogelijk) besmet water van bijvoorbeeld een rivier of stuwdam, is het raadzaam om je thuis te laten testen op de aanwezigheid van de Bilharzia parasiet.

Hoe weet je of je uitgedroogd bent?

Uitdroging komt in warme streken vaak voor. Je urine wordt donker van kleur. Dat betekent dat je te weinig drinkt of dat er teveel vocht verdampt door hitte via zweten. Ook als je het warm hebt, je erg moe voelt, hoofdpijn hebt, kan dit wijzen op uitdroging. Kleine kinderen maken een lusteloze indruk en hun luiers zijn niet vaak genoeg nat. Kleine kinderen moeten ongeveer 6 natte luiers per dag hebben. Neem bij twijfel over ziektes altijd contact op met een arts.

Risico om te verbranden in de zon

De zon in Kenia is fel en bevat een hoog gehalte Uv-straling. Het gaat dan nog niet eens om de hitte maar vooral om de helderheid van het zonlicht. Het dragen van goede bescherming in de vorm van een zonnehoed of een geschikte pet en een zonnebril, is zeer belangrijk. Ook heb je zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor nodig om je huid te beschermen, anders zul je gegarandeerd verbranden. Zorg ook voor voldoende schaduw en afkoeling. Drink voldoende schoon en veilig drinkwater op een dag.

Ziekte door hitte of hoogteziekte

Zonnesteek of verbranding van de huid komen vaak voor in tropische landen. Bij oververhitting kun je en hitteberoerte oplopen. De temperatuur van je lichaam loopt hoog op maar je hebt geen koorts. Je kunt verward raken en hoofdpijnklachten ervaren. Zoek direct de schaduw op en koel je lichaam af als er sprake is van oververhitting. Zorg ook dat je voldoende schoon water drinkt.

Hoe hoger je je in het land bevindt, hoe groter ook de kans op hoogteziekte. Problemen kun je ondervinden op gebieden hoger dan 2500 meter, zoals op Mount Kenia. Ook hoger gelegen gebieden als Cherangani Hills maken de kans op hoogtezieke groter. Hoe hoger je je bevindt, hoe groter de kans op hoogteziekte. Ben je hier erg gevoelig voor, bijvoorbeeld omdat je hart of longziektes hebt, vermijd dan hoger gelegen gebieden. Ben je gezond en heb je last van hoogteziekte, doe dan rustig aan. Drink voldoende en neem regelmatig 1 a 2 dagen rust om je lichaam aan de nieuwe hoogte te laten wennen.

Soa’s in Kenia

In Kenia kun je gemakkelijk een Soa oplopen. Tachtig procent van de jong volwassenen die overlijden in Kenia, sterft aan aids. Zo wijdverbreid is het hiv-virus daar verspreid. Dit komt door gebrek aan kennis en aan onbeschermd seksueel contact. Ook bloedtransfusies en bloed-bloed contact via andere wegen, veroorzaken een snelle besmetting van het virus. Er zijn ook veel kinderen hiv-positief, omdat ze het bij de geboorte van de moeder krijgen. Ook prostitutie zorgt voor verspreiding. Seks tussen mannen blijft een extra groot risico. Tegenwoordig wordt er veel gedaan aan het voorkomen van hiv-besmetting door het verspreiden van informatie, ook worden veel besmette mensen vaker behandeld met medicijnen om het virus af te remmen. Ook andere seksueel overdraagbare aandoeningen komen veelvuldig voor in Kenia. Het is daarom belangrijk om condooms te gebruiken als je seksueel contact hebt, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikel waardering