Safari Tanzania, dit wil je weten…………
Tanzania, de feiten
Tanzania ligt nét ten zuiden van de evenaar en grenst aan de buurlanden Kenia, Uganda, Rwanda, Burundi, Congo Zambia en Mozambique. Het ligt met een kustlijn van 1.424 km (met de eilanden Pemba en Zanzibar meegeteld) aan de Indische Oceaan.
Tanzania (in het Swahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) wat dan weer staat voor: Verenigde Republiek van Tanzania, is een republiek en bestaat eigenlijk uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar (voorheen, Unguja) en Pemba. De Mafia-archipel wordt gevormd door het 50 km lange eiland Mafia en een dozijn kleinere eilanden met daaromheen ontelbaar veel koraal gebieden.
Feitelijk is Tanzania, zonder afbreuk te doen aan de omringende landen, de grootste toeristische trekpleister voor de vakantieganger die graag naar de Oost-Afrikaanse kust wil afreizen en tevens de mogelijkheid wil hebben voor het kunnen bezoeken van veel groen, de vele wilde dieren, de rust en bovenal Afrika’s hoogste berg de Kilimanjaro.
Met een totale oppervlakte van 945.087 km2 is Tanzania ongeveer 22,5 keer zo groot als Nederland of net zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen. Tanzania heeft rond de 48 miljoen inwoners.
De grenzen van Tanzania worden omringt door enkele grote meren, het Victoriameer in het noorden en het Tanganjikameer en het Malawimeer in het westen. De grens met Mozambique wordt daarnaast gevormd door de rivier de Rovuma. De hoofdstad Dodoma ligt centraal in Tanzania, maar de grootste en belangrijkste stad is Dar es Salaam in het midden-oosten en direct aan de Indische Oceaan gelegen, nét onder de rook van Zanzibar.
Het landschap
Het vasteland van Tanzania heeft een erg varierend landschap.
Zeker bepalend is de Grote Afrikaanse Slenk ofwel de Great Rift Valley zoals hij eigenlijk altijd genoemd wordt.
De Great Rift Valley ontstaat helemaal in Turkije en verloopt via de Dode Zee en de Rode Zee naar Ethiopië en splitst zich dan in een oostelijk en westelijk gedeelte.
De oostelijke arm van de Grote Afrikaanse Slenk komt via Kenia Tanzania binnen.
De westelijke arm van de Grote Afrikaanse Slenk komt via Uganda Tanzania binnen.
Nadat de beide armen van de slenk Tanzania verlaten komen ze weer samen in het Malawi meer en eindigen daarna voor de kust van Mozambique.
De totale lengte van de Grote Afrikaanse Slenk bedraagt meer dan 9700 kilometer.
Ten gevolge van het ontstaan van de Great Rift valley ontstonden er diverse grote meren, waaronder onder andere Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika, waar op een diepte van 1430 meter het laagste punt van Afrika te vinden is.
Tanzania heeft door de vele rivieren en meren de grootste concentratrie van oppervlaktewater in heel Afrika.
Door het aanwezige vulkanisme is op de grens met Kenia Afrika’s hoogste berg, de vulkaan Kilimanjaro (5895 meter) ontstaan.
Tanzania heeft zelfs nog één werkende (strato)vulkaan in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’
De berg is 2890 meter hoog met uitbarstingen in 1917, 1926, 1940 en 1966-67 en de krater vult zich sinds 1983 met lava.
Het overheersende landschap in Tanzania is de savanne (o.a. in het Serengeti-natuurreservaat); een landschap met vooral grasland en hier en daar een boom. Verder bestaat het landschap uit steppe en tropisch bos.
De Ambori-grotten vormen het grootste grottenstelsel van Oost-Afrika met tien grotten die toegang geven tot een netwerk van kalkstenen tunnels dat naar schatting 200 km lang zou zijn. De grootste grotten zijn dertien meter hoog.
Tanzania als reisbestemming
Tanzania is lange tijd een redelijk onbekende toeristische bestemming geweest.
Gelukkig ontdekken steeds meer toeristen de enorme natuurlijke schoonheid van het Afrikaanse land. In 2010 ontving Tanzania ongeveer 794.000 internationale toeristen die een Safari in Tanzania hebben geboekt en dit aantal is in de jaren daarna alleen maar gestegen.
Ook onder de Nederlanders geniet Tanzania de laatste jaren van steeds meer bekendheid.
Rond de 17.000 mensen ervaren jaarlijks de pure Afrikabeleving die het land biedt. Juist de combinatie van de diverse nationale parken, het grootschalige wildlife gebeuren en de authentieke bevolking maken de bestemming zo bijzonder.
Tanzania heeft een tropisch klimaat met temperaturen van tussen de 20 en 30 graden. In het binnenland kunnen de temperaturen gemakkelijk oplopen tot 40 graden, maar in de hoger gelegen gebieden en dan met name in de bergen liggen de temperaturen minimaal 10 graden lager.
Tanzania reisinformatie
- Visum en paspoort: Zorg ervoor dat je paspoort geldig is voor minstens zes maanden na je geplande vertrekdatum. De meeste bezoekers hebben een visum nodig om Tanzania binnen te komen. Dit visum kan vaak bij aankomst worden verkregen op de luchthavens, maar controleer dit bij de Tanzaniaanse ambassade of consulaat in jouw thuisland.
- Vaccinaties en gezondheid: Raadpleeg een reisgeneeskundige voor aanbevolen vaccinaties, waaronder gele koorts, malaria-profylaxe en andere aanbevolen vaccins. Zorg ervoor dat je voldoende medicijnen en EHBO-benodigdheden bij je hebt. Het drinken van flessenwater wordt aanbevolen om maagproblemen te voorkomen.
- Beste tijd om te reizen: Het hoogseizoen voor safari’s in Tanzania is meestal tijdens de droge maanden van juni tot oktober. Dit is wanneer het wild zich verzamelt rond waterbronnen en makkelijker te spotten is. De regenachtige seizoenen, van november tot mei, zijn echter vaak goedkoper en minder druk.
- Kleding en uitrusting: Neem lichte en ademende kleding mee, aangevuld met lange mouwen en broeken om jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème zijn ook essentieel. Voor de safari’s zelf, draag neutrale kleuren om het wild niet af te schrikken. Voor uitgebeide informatie wat je allemaal mee kan/moet nemen op een Safari naar Tanzania lees je dit artikel in onze uitgebreide Blog.
- Wilde dieren en nationale parken: Tanzania heeft enkele van ‘s werelds meest beroemde wildparken, zoals het Serengeti National Park, de Ngorongoro Crater, Tarangire National Park en vele anderen. Je kunt hier een breed scala aan wilde dieren zien, waaronder de “Grote Vijf” (leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn).
- Accommodatie: Er zijn tal van accommodatiemogelijkheden in Tanzania, variërend van luxe lodges en tented camps tot budgetaccommodaties en campings. Reserveer je accommodatie van tevoren, vooral tijdens het hoogseizoen.
- Taal: De officiële talen in Tanzania zijn Swahili en Engels. De meeste mensen in de toeristische sector spreken Engels, dus je zou geen problemen moeten hebben met communiceren.
- Veiligheid: Tanzania is over het algemeen veilig voor toeristen, maar zoals overal ter wereld moet je altijd waakzaam zijn voor diefstal en andere kleine misdrijven. Volg de aanbevelingen van je reisorganisatie en neem de gebruikelijke veiligheidsvoorzorgsmaatregelen.
- Valuta: De munteenheid in Tanzania is de Tanzanian Shilling. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt, aangezien creditcards niet overal worden geaccepteerd, vooral op afgelegen locaties. Raadpleeg meer informatie over Bank & Valuta op deze pagina.
- Cultuur en respect: Toon respect voor de lokale cultuur en tradities. Het is gebruikelijk om fooien te geven aan gidsen en het personeel van lodges en restaurants.
Tanzania biedt een onvergetelijke safari-ervaring en de kans om enkele van ‘s werelds meest majestueuze wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en geniet van je reis!
De populairste Safari’s in Tanzania uit ons reisaanbod